Ας ρίξουμε μια ματιά πρώτα στο αντίστοιχο κεφάλαιο του σχολικού βιβλίου
- Ανήκουν στην ινδοευρωπαϊκή ομοεθνία.
- Ιδρυτής του περσικού κράτους θεωρήθηκε ο Κύρος ο Α΄(645-602 π.Χ.).
- Το μεγάλο κράτος της Περσίας ήταν χωρισμένο σε Σατραπείες, τις οποίες διοικούσαν οι Σατράπες. Από τη φορολογία εξαιρούνταν οι Πέρσες και οι Μήδοι.=> Είχαν τεθεί οι βάσεις για μια κοσμοκρατορία.

- Πίστευαν στον Αχουραμάσδα, θεό της σοφίας και της αλήθειας (ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αλήθεια).
- Επηρεασμένοι από τους λαούς της περιοχής είχαν υιοθετήσει τη σφηνοειδή γραφή.
Οι Έλληνες της Μικράς Ασίας:- Είχαν δημιουργήσει έναν λαμπρό πολιτισμό: είχαν εμπορικές σχέσεις με όλους τους λαούς της Μεσογείου και κυρίως του Εύξεινου Πόντου.
- Η Ανεξαρτησία τους όμως απειλήθηκε και περιορίστηκε στην αρχή από τους Λυδούς και αργότερα από τους Πέρσες.
- Υποχρεώθηκαν να πληρώνουν βαρύ φόρο και να ακολουθούν τους Πέρσες στις εκστρατείες.
Η εκστρατεία των Περσών εναντίον των Σκυθών (513 π.Χ) απέτυχε. Όμως έθεσε σε περσικό έλεγχο την περιοχή της Θράκης.
Ιωνική Επανάσταση:- Η κατοχή των Στενών εμπόδιζε τους Έλληνες της Μικράς Ασίας να συνεχίσουν το εμπόριο με την περιοχή του Εύξεινου Πόντου.
- Το γεγονός αυτό μαζί με τη βαριά φορολογία και τη στέρηση της ελευθερίας είχε ως αποτέλεσμα το 499 π.Χ. την ιωνική επανάσταση.
- Για να μπορέσουν οι Ιωνες να αντιμετωπίσουν τους Πέρσες, ζήτησαν βοήθεια από την Ελλάδα.
- Έστειλε βοήθεια η Αθήνα και η Ερέτρια (25 πλοία).
- Οι επαναστάτες δεν μπόρεσαν να κάμψουν την περσική επίθεση.
- Το 494 π.Χ. ηττήθηκαν στη ναυμαχία της Λάδης.
ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΡΔΟΝΙΟΥ
Η Ιωνική επανάσταση υπήρξε η αφορμή για τους ελληνοπερσικούς πολέμους που ακολούθησαν. Το 492 ο Μαρδόνιος, γαμπρός του βασιλιά των Περσών Δαρείου εκστράτευσε επικεφαλής μίας μεγάλης στρατιάς εναντίον της Ελλάδας και κινήθηκε εναντίον της Μακεδονίας. Ο στόλος των Περσών όμως καταστράφηκε στον Άθω από θαλασσοταραχή. Οι Πέρσες αποκατέστησαν όμως την κυριαρχία τους στην Θράκη.
Ο Δαρείος δεν ξέχασε τους Έλληνες που βοήθησαν τους Ίωνες στην επανάστασή τους και θέλησε να τους τιμωρήσει την Αθήνα και την Ερέτρια. Το 490 ισχυρός περσικός στόλος έπλευσε προς την Ερέτρια, με επικεφαλής τους Δάτη και Αρταφέρνη, την οποία οι Πέρσες κατέλαβαν και κατέστρεψαν ολοσχερώς. Στην συνέχεια αποβιβάστηκαν στον Μαραθώνα.
Στο πεδίο της μάχης του Μαραθώνα έπεσαν νεκροί 192 οπλίτες, ενώ ο αριθμός των νεκρών Περσών ανήλθε σε χιλιάδες. Οι νεκροί ενταφιάσθηκαν στον Μαραθώνα μέσα σε τύμβο. Η νίκη των Ελλήνων απέδειξε ότι οι Πέρσες δεν ήταν ανίκητοι.
Την χαρμόσυνη είδηση της νίκης στο Μαραθώνα μετέφερε οπλίτης, που πολλοί πιστεύουν ότι είναι ο Φειδιππίδης, αναφωνώντας το γνωστό «νενικήκαμεν», πριν ξεψυχήσει.
https://blogs.sch.gr/garitatzis/2020/11/24/perses-kai-ellines/
https://content.e-me.edu.gr/wp-admin/admin-ajax.php?action=h5p_embed&id=685847
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου