Το να δημιουργείς είναι να σκέφτεσαι πιο έντονα. Ρεβερντί Π.

Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ



Ήρθε το २०११!!!! Ένα ποτάμι είναι κι ο χρόνος, που τα νερά του κυλούν γοργά। Δεν μπορούμε να τον σταματήσουμε αλλά μπορούμε να συνεργαστούμε μαζί του...
να εκμεταλλευόμαστε την κάθε στιγμή για τα ωραία όνειρά μας, για τις καλές μας επιλογές, για την προκοπή μας…
με εργατικότητα, αποφασιστικότητα, θάρρος, χαμόγελο!



«Ευτυχοτυχία» για το νέο έτος Υπεύθυνος: ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΟΥΣΗΣ 

Την προσωποποίησαν για να την κατανοήσουν και τη θεοποίησαν για να την εξευμενίσουν.
http://i.ixnp.com/images/v6.53/t.gifhttp://i.ixnp.com/images/v6.53/t.gif«Δώσε μου δύναμη θεά και καλοτύχισέ με...» Κ. Παλαμάς Θεοί και αγαθοί δαίμονες διεκδίκησαν την πατρότητά της. Στον Ησίοδο πατέρας της αναφέρεται ο Ωκεανός, άλλοτε και ο Νηρέας. Νέα γυναίκα, σύμβολό της ήταν το «κέρας της Αμάλθειας».
Για την τύχη ο λόγος -οι βυζαντινοί σε στιχούργημα του 13ου αιώνα στο έργο «Λόγος παρηγορητικός περί δυστυχίας και ευτυχίας» (εκδόθηκε το 1880 στο Παρίσι από τον Σπυρ. Λάμπρο), αναφέρουν τη λέξη ευτυχοτυχία=καλοτυχία, για να επαυξηθεί η καλή τύχη- και για την προσέγγισή της μέσα από γλωσσικά, λαογραφικά και ιστορικά κείμενα που σταχυολόγησε στο νέο του βιβλίο με τίτλο «Το τετράφυλλο τριφύλλι» (εκδόσεις Ascent) ο Γεράσιμος Ρηγάτος, ιατρός, συγγραφέας, λαογράφος. Για το κυνήγι της τύχης αναφέρονται εδώ ποιήματα, γνωμικά, παροιμίες και μεταξύ των άλλων ένα δίστιχο διδακτικό που κατέγραψε ο αείμνηστος καθηγητής της Λαογραφίας μας Δημήτριος Σ. Λουκάτος. 

«Οποιος αγαπάει τον άσο πάει στο σπίτι δίχως ράσο», χάνει τα ρούχα που δηλαδή, με αναφορά στα τυχερά παιχνίδια. Στο βιβλίο, όπως τονίζει ο συγγραφέας, «αναφέρονται διάφορες θεότητες που συμβόλιζαν αγαθοποιές δυνάμεις (Αγαθοδαίμων, Αίσα, Πλούτος κ.λπ.) που ευεργετούσαν τους ανθρώπους. Εκτός από τη μυθολογία η καλή τύχη αναζητείται στη γλώσσα, την αρχαία γραμματεία, τα βυζαντινά κείμενα, τη λογοτεχνία και τον λαϊκό λόγο. Ανάλογη διείσδυση γίνεται και στη (μοναδική αρχικά) Μοίρα, δευτερεύουσα θεότητα που εξελίχθηκε σε τρία πρόσωπα, που επιβιώνουν από την αρχαιότητα ώς τις σύγχρονες παραδόσεις.Η αφθονία και ο πλούτος με τα δικά τους καθιερωμένα σύμβολα και τις διαχρονικές αναφορές συμπληρώνουν το ενδιαφέρον μελέτημα για την καλή τύχη, μια σταθερή επιθυμία, ευχή και επιδίωξη των ανθρώπων»
. Καλή χρονιά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου