Το να δημιουργείς είναι να σκέφτεσαι πιο έντονα. Ρεβερντί Π.

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

ΡΑΨΩΔΙΑ Π

Ραψωδία Π
Εφθασε η Ιριδα κοντά στον Ποσειδώνα και του μίλησε για την διαταγή του Δία.
Πολεμικές συγκρούσεις
ΥΠΟΘΕΣΗ
Ο Πάτροκλος, βλέποντας τον όλεθρο των Αχαιών, παρακαλεί τον Αχιλλέα να του δώσει την πανοπλία του και τους Μυρμιδόνες, για ν’ απομακρύνει τον `Εκτορα και τους Τρώες από τα πλοία των Αχαιών. Ο Αχιλλέας δέχεται και παρακινεί τους Μυρμιδόνες να φανούν γενναίοι.
Ο Πάτροκλος και οι στρατιώτες του Αχιλλέα ορμούν στη μάχη. Οι Τρώες ξεγελιούνται. Νομίζουν ότι μπήκε στη μάχη ο Αχιλλέας και φοβισμένοι υποχωρούν. Ο Πάτροκλος σκοτώνει επιφανείς Τρώες. Μετά ο Αίαντας καταδιώκει τον `Εκτορα. Ο γενναίος πολεμιστής των Τρώων αντιστέκεται στην αρχή, αναγκάζεται όμως στο τέλος να περάσει με το άρμα του το τείχος και την τάφρο. Οι Τρώες χτυπιούνται και αναγκάζονται και αυτοί να υποχωρήσουν.
Ο Σαρπηδόνας, που προσπαθεί ν’ αντιμετωπίσει τον Πάτροκλο, σκοτώνεται από αυτόν. Γύρω από το πτώμα του ακολουθεί σκληρός αγώνας, στον οποίο ξεχωρίζουν ο `Εκτορας, ο Αινείας, ο Γλαύκος, ο Πάτροκλος, ο Μηριόνης και άλλοι. Οι Τρώες και ο `Εκτορας υποχωρούν, ενώ ο Πάτροκλος θα σκοτωθεί από τον `Εκτορα, γεγονός που θα κάνει τον Αχιλλέα θα ζητήσει εκδίκηση για το θάνατο του φίλου του από τον `Εκτορα. `Ετσι, η σύγκρουση μεταξύ των δύο στρατών υποδαυλίζεται από το πάθος της εκδίκησης και παίρνει έντονα δραματικό και τραγικό χαρακτήρα.



Πάτροκλος
Η βαθιά φιλία του Αχιλλέα με τον Πάτροκλο δίνεται στην εικόνα αυτή με συγκινητική ευαισθησία. Ο Αχιλλέας, διδαγμένος από τον σοφό κέντραυρο Χείρωνα την ιατρική, φροντίζει με επιδέξια χέρια και τρυφερό βλέμμα το πληγωμένο χέρι του φίλου του, εκείνος αποστρέφει το κεφάλι και σφίγγει τα δόντια ενώ αγωνίζεται να συγκρατήσει τους πόνους.
Aδελφικός φίλος του Αχιλλέα και γιος του Μενοιτίου, του αδελφού του παππού του Αχιλλέα. Σε μικρή ηλικία ο πατέρας του τον έδωσε στον Πηλέα για να τον αναθρέψει και να τον εκπαιδεύσει μαζί με το γιο του, Αχιλλέα.. Συνοδεύει τον Αχιλλέα στον Τρωικό πόλεμο και για τη γενναιότητα και αγωνιστικότητα του. `Οταν ο Αχιλλέας θυμώνει με τον Αγαμέμνονα και αποσύρεται από τις μάχες στην Τροία, ο Πάτροκλος τον παρακαλεί να αφήσει κατά μέρος την οργή του και να βοηθήσει τους `Ελληνες. Όταν ο Αχιλλέας αρνείται ο Πάτροκλος τον παρακαλεί να του δανείσει τα άρματα και την πανοπλία του. Στη μάχη αυτή ο Πάτροκλος σκοτώνεται από τον `Εκτορα. Γύρω από το νεκρό του σώμα δίνεται άγρια μάχη, αλλά στο τέλος οι Αχαιοί κατορθώνουν να πάρουν το σώμα του Πατρόκλου, το οποίο θάβουν με μεγάλες τιμές και προς τιμήν του διοργανώνουν τους επιτύμβιους αγώνες. Ο Αχιλλέας τρελός από θλίψη και θυμό για το θάνατο του αγαπημένου του φίλου επιστρέφει στη μάχη και σκοτώνει τον Εκτορα.

O Πάτροκλος ξεπερνάει το μέτρο προκαλώντας μόνος του τη μοίρα του.


ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου