Το να δημιουργείς είναι να σκέφτεσαι πιο έντονα. Ρεβερντί Π.

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Έτος Βρεττάκου» το 2012

Έτος Βρεττάκου» το 2012

Εκατό χρόνια συμπληρώνονται το 2012 από την επέτειο της γέννησης του Λάκωνα ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου και το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού ανακήρυξε την επόμενη χρονιά «Έτος Βρεττάκου»
Ο Νικηφόρος Βρεττάκος (1912-1991) αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο στην εξέλιξη της νεοελληνικής γραμματείας. Το έργο του εκτιμήθηκε στην εποχή του - μια μεγάλη περίοδο ζυμώσεων, πνευματικών, κοινωνικών και πολιτικών για τον ελληνισμό - ενώ εξακολουθεί να διαβάζεται και να συγκινεί τις νεότερες γενιές αναγνωστών.

Έχουν κυκλοφορήσει 39 ποιητικές συλλογές του (μεταξύ άλλων: «Φιλοσοφία των λουλουδιών», «Ο Προμηθέας ή Το παιχνίδι μιας μέρας», «Το βάθος του κόσμου», «Ο Ταΰγετος και η σιωπή» κ.ά.). Τα ποιήματα του Βρεττάκου μεταφράστηκαν σε 
 πολλές γλώσσες. Υπήρξε μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, ενώ το 1987 εξελέγη μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

 
O NΙΚΗΦΟΡΟΣ ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ: OI OΡΙΖΟΥΣΕΣ ΤΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ


Της Άντας Κατσίκη-  Γκίβαλου
Καθηγήτριας Πανεπιστημίου Αθηνών.
 

Ο    Νικηφόρος   Βρεττάκος    είναι    μια    πολύπλευρη    προσωπικότητα    με   συνειδησιακή εγρήγορση, ένας έγκυρος μάρτυρας της παγκόσμιας και της εθνικής μας ιστορίας . Το έργο που είναι ο πιστότερος καθρέφτης μίας εποχής 60 χρόνων , σε όλες τις εκδηλώσεις της , ιδιαίτερα στις ιστορικές δοκιμασίες και στα πάθη του λαού του , παραδίνεται στα χέρια των μεταγενεστέρων , κληρονομιά αξιόλογη και από την άποψη της ιστορικής πηγής.
Η    ποίησή   του,   αρμονική    συνάρθρωση   της   γνώσης    και    της    τέχνης    οδηγεί    το   δέκτη    της    προς    ένα    βαθύτερο,   ανθρωπινότερο   προορισμό.   Αλλά    και    με    προσωπικές   του   μαρτυρίες    και   τη    συνειδησιακή     σύλληψη    της   πραγματικότητας    επενεργεί    στον    αδικούμενο    και    αγωνιζόμενο    άνθρωπο    και    τον   ωθεί    σε    μια    καθολικότερη    αντιμετώπιση   του   κόσμου    και    της    ζωής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου