Το να δημιουργείς είναι να σκέφτεσαι πιο έντονα. Ρεβερντί Π.

Δευτέρα, 9 Απριλίου 2012

ΤΟ ΠΑΣΧΑ- ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΕΘΙΜΑ

Το Πάσχα ήταν η μεγάλη γιορτή των Εβραίων που είχε καθιερωθεί σ’ανάμνηση της εξόδου τους απο την Αίγυπτο και ιδιαίτερα της διάβασης τους από την Ερυθρά Θάλασσα.Η λέξη Πάσχα αποτελεί Ελληνική απόδοση της Εβραϊκής λέξης pasah που σημαίνει διάβαση . Κι αυτή αποτελεί μεταφορά στην Εβραϊκή θρησκεία παλιάς σχετικής γιορτής των Αιγυπτίων που λεγόταν pisah(=διάβαση) και σχετιζόταν με τη διάβαση του Ηλίου από τον Ισημερινό.Σε μάς τους Χριστιανούς το Πάσχα σχετίστηκε με την Ανάσταση του Χριστού και σαν τέτοιο το γιορτάζουμε.
Το  Πάσχα δεν  γιορτάζεται όμως παντού...με τον ίδιο τρόπο...

Το ελληνικό Πάσχα είναι μία από τις δημοφιλέστερες θρησκευτικές γιορτές και είναι πλούσιο σε παραδόσεις. Σε πολλές περιοχές της χώρας τα έθιμα που συνεχίζονται είναι πολλά και τα περισσότερα έχουν τις ρίζες τους στην Τουρκοκρατία (ή ακόμη και παλιότερα) και συνδέονται με σημαντικά γεγονότα του κάθε τόπου, που για τους κατοίκους του έχουν ξεχωριστή σημασία. Ο ιδιαίτερος αυτός τρόπος εορτασμού του Πάσχα κάνει το ταξίδι σε αυτούς τους τόπους αλησμόνητη εμπειρία.

 

 Τα πασχαλινά έθιμα της Μακεδονίας. 

Στην κοινότητα Λιμεναρίων της Θάσου διατηρείται το πανάρχαιο έθιμο «Για βρεξ΄ Απρίλη μ΄» που γιορτάζεται την 3η ημέρα του Πάσχα. Χορεύουν δημοτικούς χορούς συγκροτήματα από όλη την Ελλάδα. Για την Ιερισσό της Χαλκιδικής το σημαντικότερο έθιμο είναι «Του μαύρου νιου τ΄αλώνι». Γιορτάζεται την 3η ημέρα του Πάσχα, στην ομώνυμη τοποθεσία πάνω στους λόφους. Μετά την επιμνημόσυνη δέηση και την εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας, οι γεροντότεροι αρχίζουν το χορό. Σιγά-σιγά πιάνονται όλοι οι κάτοικοι και πολλές φορές ο χορός έχει μήκος 400 μέτρα. Τραγουδούν και χορεύουν όλα τα πασχαλινά τραγούδια και τελειώνουν με τον «Καγκελευτό» χορό, που είναι η αναπαράσταση της σφαγής 400 ιερισσών από τους τούρκους, κατά την επανάσταση του 1821. Ο χορός περνά κάτω από μία δάφνινη αψίδα όπου υπάρχουν δύο παλικάρια με υψωμένα σπαθιά. Ο χορός στη μέση περίπου του τραγουδιού διπλώνεται στα δύο με τους χορευτές να περνούν ο ένας απέναντι από τον άλλο για τον τελευταίο χαιρετισμό.
Τη Μ. Πέμπτη , το βράδυ, στο Λιτόχωρο, στολίζονται οι επιτάφιοι που φτιάχνονται από ελεύθερες κοπέλες, που όλη τη Σαρακοστή φτιάχνουν λουλούδια από ύφασμα. Την Μ .Παρασκευή το βράδυ γίνεται στο παζάρι η συνάντηση των Επιταφίων που συνοδεύονται από χορωδίες Λιτοχωριτών, δημιουργώντας ένα εκπληκτικό θέαμα.
Το χωριό Πετροκέρασα είναι το μοναδικό στον κόσμο που έχει το «ιερό δικαίωμα» να φιλοξενεί τον Τίμιο Σταυρό από την Κυριακή των Βαΐων μέχρι τη Μ. Δευτέρα το πρωί. Αυτό γίνεται σε ανάμνηση της σωτηρίας του χωριού από αφανισμό, εξαιτίας θανατηφόρου ασθένειας (πανώλης), στα μέσα του 18ου αιώνα.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου