Το να δημιουργείς είναι να σκέφτεσαι πιο έντονα. Ρεβερντί Π.

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

EΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ - ΕΛΕΝΗ


  
    Το 412π.Χ. ήταν η χρονιά που παίχτηκε η Ελένη. Στην Αθήνα η κατάσταση ήταν πολύ δύσκολη. Ειδικά από το 413π.Χ. η Αθήνα ήταν σε πόλεμο με τη Σπάρτη. Ο πόλεμος αυτός ήταν γνωστός ως ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ.
 Βέβαια στο διάστημα του πολέμου υπήρχαν και μικρά διαστήματα ειρήνης.                                                         
    Μια μεγάλη στρατιά που είχε σταλθεί στη Σικελία δυστυχώς καταστράφηκε το 413π.Χ. και πολλοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και αιχμαλωτίστηκαν. Ο Αλκιβιάδης, ο εμπνευστής της εκστρατείας δηλαδή, κατηγορήθηκε για ιεροσυλία επειδή συμβούλεψε τους Σπαρτιάτες να καταλάβουν τη Δεκέλεια, στην Αττική. Και πράγματι οι Σπαρτιάτες οχύρωσαν τη Δεκέλεια και έτσι οι Αθηναίοι ζούσαν υπό συνεχή απειλή.
    
 Έτσι διαμορφώθηκε ένα νέο κοινωνικό κλίμα, περιθωριοποιώντας τα πάτρια ιδανικά, προερχόμενο, όχι μόνο από το μακροχρόνιο Πελοποννησιακό Πόλεμο αλλά και από το Πνευματικό Κλίμα Των Σοφιστών
Οι Σοφιστές ήταν σοφοί άνθρωποι με πρωτότυπες σκέψεις. Αυτοί είχαν διαδώσει σε όλη την Αθήνα το πνεύμα τους και με τη διδασκαλία τους είχαν πείσει τους πάντες να αμφισβητήσουν τις παραδοσιακές άξιες.
    Οι Σοφιστές έθεταν πάντα ερωτήματα όπως το αν υπάρχει μία και μόνο αλήθεια και αν μπορούμε να τη γνωρίσουμε
     Σε πολλούς, οι ερωτήσεις αυτές, τους έφεραν σε υποψία πως οι σοφιστές είναι υπεύθυνοι για την παρακμή της πόλης. Στις τραγωδίες του Ευριπίδη βρίσκουμε σοφιστικές σκέψεις.   
   
ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΕ Η ΜΑΘΗΤΡΙΑ :
ΚΑΡΥΠΙΔΟΥ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου