Το να δημιουργείς είναι να σκέφτεσαι πιο έντονα. Ρεβερντί Π.

Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ

Ευαιοσθητοποιούμαστε μέσα από την τέχνη ενάντια σε κάθε είδος ρατσισμού



Στα πλαίσια της μελέτης της ενότητας 3 του μαθήματος της Ν. Ελληνικής γλώσσας αναρωτιώμαστε για τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα μέσα από τα οποία δομούνται τελικά οι σχέσεις μας με τους άλλους. Τα κριτήρια με βάση τα οποία ορίζουμε κάποιον ως διαφορετικό και τον αξιολογούμε ως τέτοιον, θετικά ή, κυρίως, αρνητικά.

Το 2010 είναι έτος oρίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως Έτος ενάντια στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Οι αποκλεισμοί στην κοινωνία είναι άμεσο αποτέλεσμα της εκδήλωσης ρατσιστικών συμπεριφορών. Στις σύγχρονες κοινωνίες μας με τα πολλά και διαφορετικά προβλήματα αναδύονται επικίνδυνα συμπεριφορές που κάτω από κάθε είδος προκάλυμμα υποκρύπτουν ρατσιστικές αντιλήψεις. Στόχος μας πρώτα από όλα είναι να τις αναγνωρίζουμε και στη συνέχεια να πράττει ο καθένα σύμφωνα με αυτό που έχει ορίσει για τον εαυτό του ότι είναι.

Στα πλαίσια προηγούμενων εκδηλώσεων εναντίον του ρατσιμού το 2007 διενεργήθηκε διαγωνισμός φωτογραφίας με τίτλο "Καταργώντας τα στερεότυπα" και δείγματα των συμμετοχών μπορείτε να βρείτε εδώ.

Ας θυμηθούμε το φιλμάκι που φτιάξαμε κι εμείς την προηγούμενη χρονιά με τους συμμαθητές σας της αντίστοιχης τάξης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου