Το να δημιουργείς είναι να σκέφτεσαι πιο έντονα. Ρεβερντί Π.

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Παγκόσμια ημέρα μητρικής γλώσσας


21 Φεβρουαρίου κάθε χρόνο


Στις 21 Φεβρουαρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Hμέρα Μητρικής Γλώσσας που καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση της UNESCO το Νοέμβριο του 1999 και επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο από το Φεβρουάριο του 2000. Στόχος είναι η προώθηση της γλωσσικής πολυμορφίας και η διάσωση των γλωσσών που τείνουν να εξαφανιστούν. Αφορμή γι’ αυτή την απόφαση στάθηκε η σφαγή της Ντάκα το 1952, όταν φοιτητές του ανατολικού Πακιστάν (σημερινού Μπαγκλαντές) ξεσηκώθηκαν για να εμποδίσουν την κατάργηση της γλώσσας τους «μπενγκάλι» και την αντικατάστασή της από την επίσημη «ουρντού» του Πακιστάν. Η Αστυνομία έπνιξε τη διαμαρτυρία τους στο αίμα.
Η UNESCO τονίζει ότι σχεδόν οι μισές από τις 6.000 ομιλούμενες σήμερα γλώσσες κινδυνεύουν να περιοριστούν ή ακόμα και να εξαφανιστούν σε πολλά σημεία του πλανήτη. Για το λόγο αυτό, η προστασία τους έχει αναχθεί σε βασικό της στόχο. Άλλωστε, όπως έχει συχνά ειπωθεί, η γλώσσα είναι το πιο δυνατό εργαλείο για τη διατήρηση και την ανάπτυξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε εθνότητας.
"Η μητρική γλώσσα, στην οποία είναι τα πρώτα λόγια ειπώθηκαν και ατομική σκέψη εκφράζεται, είναι το θεμέλιο για την ιστορία και τον πολιτισμό του κάθε ατόμου. Οι γλώσσες είναι τα καλύτερα οχήματα της αμοιβαίας κατανόησης και ανεκτικότητας. Σεβασμός για όλες τις γλώσσες, αποτελεί βασικό παράγοντα για τη διασφάλιση ειρηνικής συνύπαρξης, χωρίς εξαίρεση, των κοινωνιών και όλων των μελών τους. "

Οι γλώσσες είναι τα πιο ισχυρά μέσα για τη διατήρηση και ανάπτυξη της υλικής και άυλης κληρονομιάς μας. Όλες οι κινήσεις για την προώθηση της διάδοσης των μητρικών γλωσσών θα χρησιμεύσει όχι μόνο για την προώθηση της γλωσσικής πολυμορφίας και πολύγλωσσης εκπαίδευσης, αλλά και να αναπτύξουν πληρέστερη συνειδητοποίηση των γλωσσικών και πολιτισμικών παραδόσεων σε όλο τον κόσμο και να εμπνεύσει την αλληλεγγύη βασίζεται στην κατανόηση, ανοχή και διάλογο.

morsmal.org έχει χαρακτηρίσει την ημέρα από το 2003, σε συνεργασία και με τους δύο φορείς UNSECO, κρατικών και δημοτικών στη Νορβηγία και σε άλλες χώρες. Θα ήθελα να επωφεληθώ της ευκαιρίας για να ζητήσω από όλες τις τοπικές αρχές να διαβιβάσει ευγενικά πληροφορίες για τα σχολεία και να τους ενθαρρύνει για να σηματοδοτήσει την ημέρα σας με δραστηριότητες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου